Aniskringler

Aniskringler

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i bakverk.

Mat vekker minner. Jeg skal derfor begynne å lage aniskringler oftere.

Minnerik mat

God mat vekker barndomsminner til livet. I animasjonsfilmen Rottatouille, begynner matkritikeren Anton Ego å tenke på maten han spiste som barn etter å ha smakt på rotta Remys ratatouille. I verket På sporet av den tapte tid, beskriver Marcel Proust hvordan hans barndomsminner ble vekket til livet når han dyppet madeleinekake i lindete.

Når jeg vokste opp hadde vi verken ratatouille, madeleinekaker eller lindete. Men når vi var på ferie i Øst-finnmark på mammas hjemtrakter, hendte det at vi kjørte til det lille bakeriet i Varangerbotn og kjøpte aniskringler. For å ikke glemme sommerdagene i Finnmark, og hvordan jeg som barn brukte å bryte opp ferske aniskringler og dyppet dem i kaffen før jeg spiste dem, skal jeg lage aniskringler oftere.

Hvilken form for mat vekker dine barndomsminner?

Oppskrift på aniskringler

Denne oppskriften er basert på en grunnoppskrift på søt gjærbakst som søsteren min har laget. Listen over ingredienser skiller seg fra originalen på tre punkter:

  • Vanlig sukker er byttet ut med lyst brunt sukker (gjerne fra produsenten Tate & Lyle)
  • En halv teskje kardemomme er nedjustert til en knivsodd kardemomme
  • Jeg lagt til anisfrø på listen over ingredienser

Smelt smøret sammen med anisfrøene og kardemommen i en kjele. Når smøret er smeltet har du i melken og varmer det opp til ca 37°C.

Ha gjær og sukker i en bollen. Tilsett litt av melken og smøret og rør ut gjæren og sukkeret. Ha i resten av vesken og nesten alt hvetemelet. Start maskinen og tilsett mel til deigen “slipper bollen”. Sett deigen til heving i ca 30 minutter på et lunt sted.

Slå sammen deigen og del den opp i åtte like store emner. Trill emnene ut til tynne “pølser” og form dem til kringler.  Sett kringlene til heving til de er over dobbelt så store. Det tar vanligvis fra 30-60 minutter avhengig av temeraturen på deigen og i rommet deigen hever.

Stek kringlene på 220°C de første 3 minuttene. Skru ned temperaturen til 200°C. Stek kringlene til de er gylden brune. Når du hører en hul lyd når du banker forsiktig under dem er de ferdig stekt.