Asparges -og tomatfristelse

Asparges -og tomatfristelse

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i forretter.

En frisk start på dagen.

En friskt start

Skrivingen om mat gjorde meg sulten. Jeg gikk bort til kjøleskapet for å se på det nokså tynne utvalget, som skyldes at i går kom hjem fra Paris og kun hadde vært en snartur på butikken for å handle det aller nødvendigste.  Ved siden av hverandre i grønnsaksskuffen så jeg to ting som fristet: asparges og små tomater.

Et øyeblikk tenkte jeg på at jeg bare skulle lage asparges og hollandaise, som er en klassiker og en sikker vinner. Men jeg hadde også lyst på tomatene, og bestemte meg for å lage min egen vri med tomater.

Resultatet ble denne sommerlige retten, som er en frisk start på dagen eller et større måltid.

Oppskrift på asparges -og tomatfristelse

  • Start med hollandaisesausen. Smelt smøret på middels varme. Sett vannet på kok, og ha eggeplommen og sitronsaften i en bolle som tåler varme. Bollen bør kunne ligge oppi kasserollen uten at bollen kommer i kontakt med vannet. Pisk eggeplommen og sitronsaften over vannet til det får omtrent samme temperatur som smøret (ca 60°C). Hell smøret over i bollen i en tynn stråle mens du pisker. Det hvite grumset skal ikke med. Stopp når det er et par spiseskjeeer med klart gult smør igjen.  
  • Sett en stekepanne på middels varme. Ha i litt olivenolje og tomatene. Stek dem på begge sider til de er myke.
  • Knekk av den nederste delen av aspargesen hvor den knekker av naturlig. Begynn nederst og føl deg fram, så vil du forstå du hva jeg mener. Skrell apargensen. Du bestemmer selv om du beholder dem hele eller deler dem i to slik jeg har gjort. Kok opp vannet fra vannbadet, og ha i saltet. Når vannet fosskoker har du i aspargesene og koker dem i to minutter. Hell av vannet og ha aspargesen i stekepannen sammen med tomatene. Ha også i de to spiseskjeene med klarnet smør som er igjen. Smak til sausen og grønnsakene med salt og pepper. 
  • Anrett på to tallerkner.

God appetitt!