Bedre brød

Bedre brød

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i bakverk.

Den viktigste ingrediensen i et brød er tid.

Forbedring av brødoppskriften

I mars skrev jeg om mitt gulrot-og chillibrød. Jeg har nå forbedret denne oppskriften.

Inspirasjonen til endringen av oppskriften har jeg hentet gjennom bøker om brødbaking, og artikler og blogginnlegg om såkalte eltefrie brød. Jeg har blant annet lest boken Morten Schakenda - om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom , artikkelen om Det beste brødet du kan bake og blogginnlegg på Trines matblogg og [kjøkkentjenste].

Det beste jeg liker med oppskriftene på eltefrie brød er at de ivaretar Morten Schakendas poeng om at den viktigste ingrediensen i brød er tid. Tid gjør nemlig at smakene man har i deigen utvikler seg slik at man får både en bedre smak og konsistens.

For kunne la smaken utvikle seg, mens brøddeigen hever så lenge som 17 timer, bruker man gjerne både mindre gjær og kaldere vann sammenlignet med mange andre brødoppskrifter. Til ett brød trenger man ikke mer enn ¼-½ ts gjær. Vannet bør være temperatur i underkant av 20°C.

Som du ser av bildet over, har jeg denne gangen kun brukt chilli (men ikke gulrot). Hvis du likevel vil prøve kombinasjonen med gulrot og chilli kan tilsette en stor raspet gulrot og redusere mengden vann til 3 dl.

Oppskrift på brød med chilli

  • Finhakk chilien og ha alle ingrediensene i en bolle.
  • Bland sammen ingrediensene. Ha plastfolie over bollen og la deigen heve i minst 15 timer.
  • Ha litt mel på en silokonmatte og hell deigen på matten. Det er at normalt at deigen er litt bløt. Bruk en slikkepott til å brette kantene av deigen inn mot midten til du har fått med alt melet.  
  • La deigen etterheve i to timer.
  • Ha et stekebrett eller kasserolle i ovenen og varm opp ovnen til maks temperatur.
  • Ha silikonmatten med deigen på stekebrettet eller i kasserollen. Hell et glass vann i bunn av stekeovenen og lukk døren.
  • Skru ned oven til 220°C.
  • Stek brødet til er gyldenbrunt. Tiden kan variere mye. Jeg steker brødet i ca 45 min.

God appetitt!