Bedre kylling

Bedre kylling

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Den enkleste måten å lage bedre mat er å begynne å bruke morter.

En vinner?

OL i London er snart over. Mens vi venter på de neste lekene i Rio de Janerio i 2016 skal jeg vise hvordan man enkelt kan gjøre ventetiden til en mer smaksrik opplevelse.

Det eneste redskapet du trenger for å få maten du lager til å nå nye høyder, er en morter. Fordelen med en morter er at den gjør at man kan bytte ut det ferdigmalte krydderet i krydderhyllen med hele krydder.

Det eneste du trenger å gjøre er å støte krydderne i morteren til de er finmalte. Du bruker kanskje allerede pepperkvern for å få mest mulig smak av pepperen. Men en morter får et større utvalg i krydder som du kan variere med. Gjør du det til en rutine å bruke morter når du lager mat, har du ha det mest aromatiske krydderet tilgjengelig på ditt eget kjøkken til enhver tid.

Når toppidrettsuøvere snakker om hva de spiser har jeg lagt merke til at de sier at de spiser kylling, og særlig kyllingfilet. Jeg skal vise et eksempel på en rett med kyllingklubber og egen krydderblanding som smaker mer enn kyllingfilet.

Kyllingklubber er leggkjøttet eller "skanken" som kjøttstykket ofte kalles på andre dyr. Jeg har ved to tidligere anledninger uttrykt min forkjærlighet for skankekjøtt. Den første gangen var på Trines matblogg hvor jeg skrev om svineskank. Den andre gangen var på denne bloggen og innelegget om lammeskank. Som jeg skriver her er det gode grunner til å velge skankekjøtt. Det er både både billigere og smaker mer enn kjøtt med høyere status.

Når man i tillegg bruker eget krydder har man vel en vinner?

Oppskrift på kyllingklubber

Oppskriften er beregnet for 2 porsjoner.

  • Skjær ut beinet av kyllingklubbene.
  • Ha stjerneanis, kanel og pepper i en morter og finmal krydderne. Jeg har en romslig morter laget av granitt. At den er romslig og av et tungt materiale gjør at man unngår søl og at den står stødig. Den er dermed svært enkel å arbeide med.
  • Finhakk chilli og hvitløk.
  • Del aspargensbønnene, sukkerertene, vårløken og paprikaen i omtrent like lange og tykke stimler. Skjær gressløken i samme lengde.
  • Varm opp stekepannen. Ha i olivenolje og legg i kyllingen med skinnet ned. Fordel litt salt og 3-4 ts med krydder over kyllingen. Snu kjøttet når skinnet er gyldenbrunt. Pass på at varmen nå ikke er for høy. Når kjøttet er nesten helt gjennomstekt snur du det igjen. Det gjør at det også kommer krydder på skinnsiden. Ta ut kjøttet.
  • Skru opp varmen og ha i litt mer olivenolje. Når det ryker av oljen har du i chillien, hvitløken og grønnsakene. Ha på litt salt. Bland godt sammen. Du vil nå se at grønnsakene får en skarpere farge.
  • Fordel grønnsakene på midten av to tallerkener og sett kjøttstykkene oppå. Avslutt med litt olivenolje, ferskpresset lime, noen dråper soyasaus rundt kjøttet og grønnsakene. 

God appetitt!