Blåskjell

Blåskjell

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i forretter.

Hvitvinsdampende blåskjell er en enkel og god rett som også kan brukes som basis for å lage mye annet godt.

Enkelt og godt

Blåskjell er en råvare som gjør det enkelt å lage god mat. Den beste måten å tilberede skjellene på, er å dampe dem i hvitvin.

Det som gjør denne retten så god er blåskjellkraften. Kvalitetsmessig tåler den sammenligning med hvilken som helst kraft man ellers koker fra grunnen av.

Når man først kan lage denne retten, kan man også lage en basis for mye annet godt. Som for eksempel ulike supper og sauser, eller retter som skalldyrrisotto og paella for å nevne noen. Før man kommer så langt at man kan lage disse tingene, må man kunne det grunnleggende.

Ingredienesene som tradisjonelt brukes er; blåskjell, løk, hvitløk, hvitvin, litt olje, salt og pepper. I likhet med de andre rettene jeg skrevet om, har jeg også min egen vri på hvitvinsdampede blåskjell.

For å bevare blåskjellsmaken best mulig, bruker jeg sjalottløk som har en mildere smak enn vanlig løk. I tillegg bruker jeg litt bladpersille. Det gjør at hvitløksmaken ikke blir for dominernede.

Oppskrift på hvitvinsdampede blåskjell

Slik lager du to gode posjoner med hvitvinsdampende blåskjell:

Vask skjellene, og fjern alt “skjegget”. Kast åpne skjell som ikke lukker seg når du klemmer dem sammen. Rens løk og hvitløk, og kutt dem opp i tynne skiver. Plukk persillebladene av stilken og kutt dem opp.

Ha olje i en vid kjele, og stek løken og hvitløken til den er blank. Ha i blåskjell og hvitvin. Sett på lokk og la skjellene dampe i ca 3 min. Skjellene er ferdige når de er åpen. Ha i urter, litt salt og pepper.

Godt brød og smør er et fint følge til denne retten. God appetitt!