Fish & chips

Fish & chips

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Man kan ikke kalle en rett for fish & chips bare fordi den består av fisk og potet.

Fisk og potet?

1. desember 2010 gikk jeg innom kafeen De 4 roser i Tromsø. På krittavlen på veggen hadde de skrevet dagens meny. Der sto det Fish & chips.   

Jeg bestilte denne klassiske retten som tradisjonelt består av frityrstekt fisk og frityrstekte poteter. Men det var ikke det jeg fikk servert. På tallerken var et stykke panert fisk og ovnstekte poteter. 

Fish & chips er ikke det samme som fisk og potet, men en rett som må lages innen visse rammer. Etter å ha laget denne retten flere ganger, og forsøkt meg med ulike fiskeslag og potetsorter, har jeg kommet fram til denne oppskriften på fish & chips basert på rødspette og gulløye. Retten på bildet består av fisk som foreldrene mine fisket, og potetene er fra i potetlandet i hagen deres. Her får du min oppskrift på fish & chips, beregnet til to personer.

Oppskrift på fish & chips

Start med potetene. Skrell dem og del dem opp i staver som er like lange som potetene. Om potetstavene har ulik lengde har ingen betydning. Det viktigste er at de har omtrent samme tykkelse. 

Sett på en kjele med lettsaltet vann. Salt i vannet bidrar til at potetene blir myke inni og sprøe utenpå når de til slutt er ferdig stekte. Når vannet fosskoker har du i potetene. Når vannet koker opp igjen trekker du kjelen til siden og lar de trekke i vannet et par minutter, før du heller av vannet og legger potetene utøver på tørkepapir. 

Varm opp frityroljen til 160°C. Man kan varme opp oljen i en kjele, men en frityr er det sikreste. Se etter merkingen på frityren for finne ut hvor mye frityrolje du skal bruke. Bruker du en kjele så fyll aldri noe særlig mer enn halvfull.  

Forstek chipsen i frityroljen til den er sprø og lys gylden. Ta chipsen opp av oljen og ha den på et stekebrett med matpapir. Varm opp oljen til 190°C og sett stekoven på 220°C

Når ovnen er varm setter du inn potetene. 

Klargjør fisken ved å ha salt og pepper på to 150 grams filetstykkene med rødspette og vend dem i litt hvetemel.

Lag frityrrøren ved å røre hvetemelet og ølet lett sammen i en liten bolle. Dypp fiskebitene i frityrrøren og legg dem forsiktig ned i frityroljen. Ha på litt av den gjenværende frityrrøen på begge sidene av fiskestykkene. Stek fisken til den er gylden.

Anrett fisken og potetene på to tallerkener.

God appetitt!