Hvit sjokoladeterte

Hvit sjokoladeterte

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i desserter.

Hvit sjokoladeterte er en dessert som gleder både store og små rundt middagsbordet.

Til store og små

Både små og store liker sjokolade. Når det gjelder hvit sjokolade bør man imidlertid være påpasselig med hvilket merke man velger. Noen produsenter fremstiller faktisk hvit sjokolade syntetisk, i stedet for å basere den på kakosmør. Har man muligheten til å velge, kan jeg anbefale Freias hvite sjokolade til hverdag, og Valrhonas hvite sjokolade til fest. Uansett hvilken av disse typene du velger, vil du ved å servere hvit sjokoladeterte glede både store og små rundt middagsbordet. 

Oppskrift på hvit sjokoladeterte

Her er en oversikt over ingrediensene til henholdsvis tertebunnen og sjokoladefyllet, samt en beskrivelse av fremgangsmåten for å lage hvit sjokoladeterte. 

Ingredienser

Mørdeig til tertebunnen Sjokoladefyll
175 g hvetemel 500 g hvit sjokolade 
75 g melis 1 pk fløte
75 g smør 1,5 dl melk
1 vaniljestang  3 egg
1 sitron 65 g pistasjnøtter
1 egg

Fremgangsmåte

Start med mørdeigen. Riv skallet fra en sitron (kun det gule). Del vanlijestangen på langs og skrap ut frøene. Ha sitronskallet og frøene i en bolle sammen med mel og melis. Skjær smøret i terninger, ha det i bollen, og bruk fingrene til å smuldre smøret sammen med de øvrige ingrediensene. Rør inn egget til mørdeigen har en jevn konsistens. Ha deigen i plastfilm, og sett i kjøleskapet i 30 minutter. Kna deigen sammen til den er uten sprekker, og sett den inn i kjøleskapet i minst 30 minutter til. 

Grovhakk pistasjnøttene. 

Kjevl ut mørdeigen med litt mel og ha den i terteformen. NB! Kjelv ut mørdeigen på baksiden av et kaldt stekebrett eller lignende. Det gjør at deigen holder seg kald og er lettere å arbeide med. 

Form deigen etter terteformen og la ca 1 cm deig henge over kanten på formen for å hindre at deigen krymper under steking. Ha aluminiumsfolie over deigen og fyll med erter eller mandler. Dette fungerer som vekt slik at tertebunnen holder formen under stekingen. 

Ha terteformen i kjøleskapet, og sett ovnen på 180°C.

Begynn med fyllet ved å ha hvit sjololade, fløte og melk i en bolle som tåler varme. Ha bollen over en kasserolle med vann (uten at bollen er i kontakt med vannet) og varm opp vannet til kokepunktet mens du rører. Når massen har en jevn konsistens, rører du inn et egg av gangen. 

Når ovnen er varm tar du tertebunnen fra kjøleskapet og steker den til den er lys gylden. Dette har ca 10 minutter. Deretter tar du av alluminiumsfolien og steker tertebunnen til den er gylden. 

Hell sjokoladeblandingen i tertebunnen, fordel pistasjnøttene over hele terten, og stek den på 150°C. Terten er ferdig når fyllet begynner å bli fast, men samtidig beveger på seg hvis man rister forsiktig på formen. Steketiden er vanligvis 10-20 minutter.

Avkjøl terten og sett den i kjøleskapet til fyllet er stivnet helt. 

Det jeg synes er det vanskeligste ved å lage hvit sjokoladeterte er denne ventingen. Dette ser du også på bildet over hvor fyllet er litt for mykt. Terten burde stått minst én time til. Men den ble for uimotståelig. 

God appetitt!