Kakao

Kakao

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i desserter.

I all matlaging er det viktig å vurdere både smaken og konsistensen på det man lager.

Kakao og pasjon

I det siste har jeg arbeidet med et faktaark om kakao og helse. På grunn av min lidenskap for mat har det nærmest vært umulig å ikke samtidig tenke på bruk av kakao på kjøkkenet. Resultatet ble en kakaodrikk.

I all matlaging er det viktig å vurdere både smaken og konsistensen på det man lager. I utviklingen av kakaodrikken har jeg gjort følgende vuderinger av smak og konsistens:

Kakao har en bitter smak. For å runde av den bitre smaken og gjøre smaken mer balansert og tiltalende kan man bruke sukker. Dette gjøres ofte ved å bruke raffinert sukker og melk. Å stoppe her gir likevel ikke en særlig spennende smaksopplevelse. For å gi kakaodrikken mer smak har jeg brukt kanel, stjerneanis, vaniljestang, brunt sukker og litt brun rom. Kryderne, sukkeret og romen harmonerer godt hverandre og fremmer kakaosmaken.

For å gi drikken konsistens har jeg brukt lettpisket krem med pasjonsfrukt. Kremen gir en god fylde, mens de myke pasjonsfruktstenene gjør drikken mer spennende. Pasjonsfrukten gir også drikken friskhet, noe som gjør  den passer godt som dessert.

Oppskift på kakao

Hvis du ønsker å lage en alkoholfri drikk er det bare å sløyfe romen. Her er oppskrift på kakao til to personer:

Ha vann, brunt sukker, vaniljen, kanelen og stjerneanisen i en kjele og bring det til kokepunktet. La sukkerlaken redusere til det halve. Sett kjelen til siden å la det stå  i 15 minutter.

Pisk fløten og sukkeret til en myk krem. Del pasjonsfruktene i to og skrap ut innholdet med en skje. Ha fire av pasjonsfruktene i kremen, og de to andre for seg.

Sil av krydderne. Hell sukkerlaken tilbake i kjelen og rør inn kakaopulveret. Ha i litt melk og rør til massen er jevn og flytende. Tilsett resten av melken og sett på kok. Rør hele tiden med en tresleiv for å unngå at kakaoen setter seg fast i bunnen av kjelen. Ta til siden når kakaoen når kokepunket.  

Ha 1 cl rom i hvert glass. Fordel kakaoen i glassene. Ha i pasjonsfruktkremen og topp med pasjonsfrukt og litt brunt sukker.

God appetitt!