Kan du kunsten å koke vann?

Kan du kunsten å koke vann?

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i artikler.

Kunsten å koke vann handler om noe mer enn at kokker må lære seg teknikker som reell vannkoking. Å mestre kunsten å koke vann handler også om å metaforisk sett få det indre vannet til å koke.

Kunsten å koke vann er tittelen på min mastergradsoppgave i pedagogikk. Her kan du lese om hvorfor jeg mener at det å mestre kunsten å koke vann er grunnleggene for å kunne lage god mat. Som en forsmak får du her sammendraget av teksten:

Denne mastergradsoppgaven i pedagogikk handler om det å bli kokk. Her fokuseres det på  hvordan en lærer å lage mat som restaurantkokkene.  I kontrast til dagens utdanningsopplegg, hvor elevene begynner utdanningen med tradisjonell klasseromsundervisning, argumenteres det her for at kjøkkenet er stedet å starte undervisningen av de som skal bli kokker. Dette blir tydelig når en innser at en faktisk trenger en god del kjøkkenerfaring før en kan noe så tilsynelatende enkelt som å koke vann.

Kunsten å koke vann handler også om noe mer enn at kokker må lære seg teknikker som reell vannkoking. Å mestre kunsten å koke vann handler også om å metaforisk sett få det indre vannet til å koke. I denne betydningen, som opprinnelig er et bilde på utviklingen i kampkunsten Taekwon-Do, gir kunsten å koke vann et bilde på realiseringen av kroppens potensiale, fra en starter med kaldt vann, til en har fått vannet til å koke. Greier en å holde vannet ved kokepunktet vil en også kunne forbedre sine ferdigheter, og lære det en kan videre til de som kommer etter.

Kan du kunsten å koke vann?