Kveite

Kveite

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Skriving er omskriving.

Sort på hvitt 

Som matblogger skal man både lage mat som smaker godt, ta bilder som vekker appetitten, og skrive slik at leseren selv kan lage retten på bildet. Man kan være heldig å få til en rett på første forsøk. Det hender også at man er fornøyd med det første bildet man tar. Men skriving er og forblir omskriving.

Denne kveiteretten er et godt eksempel på dette. For første gang siden januar 2011 da jeg skrev mitt første blogginnlegg, har jeg vært fornøyd med både første utgave av rettet og og bildet av den. Når jeg satt meg ned og skulle skrive om maten jeg hadde laget, var det ikke noe forskjell fra tidligere - teksten måtte skrives om flere ganger.  

Hvorfor er det slik?

Den beste forklaringen jeg har funnet, er svaret forfatteren Ernest Hemingway gav en gang han ble spurt hvor mye han skriver om på tekstene sine: 

Interviewer: How much rewriting do you do?
Hemingway: It depends. I rewrote the ending of Farewell to Arms, the last page of it, 39 times before I was satisfied.
Interviewer: Was there some technical problem there? What was it that had stumped you?
Hemingway: Getting the words right.

Hvitt på sort 

Denne oppskriften på kveite på linguini farget med blekksprutblekk, er beregnet til to personer: 

  • Vask alle grønnsakene og del dem opp. Hvis spinatbladene er små og stilkene er lette å tygge kan du bruke dem hele. Hvis ikke må du rive av stilkene, og eventuelt rive (ikke kutte) spinaten i mindre deler. 
  • Kok pastaen i saltet vann (1 spiseskje salt per liter vann). Litt før pastaen er ferdigkokt har du den i et dørslag eller en sil og skyller med kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Jeg brukte tørr pasta, som jeg kokte i 6 minutter. Har du blekksprukblekk og kan lage pastaen selv, trenger du ikke forhåndskoke pastaen.
  • Stek kveita i litt olivenolje. Ha fisken på en tallerken. 
  • Ha litt mer olje i pannen og stek paprikaen, sukkerertene og vårløken blanke. Tilsett pastaen og fløten. La det koke i ca ett minutt og smak til med salt og pepper. 
  • Vend inn spinaten. Smak om du må tilsette mer salt og pepper. 
  • Fordel pastaen, grønnsakene og fløtesausten på to tallerkener. Legg fisken på toppen. 

God appetitt!