Kylling

Kylling

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Kylling fra Stange gård står i skarpt kontrast til kylling fra de største produsentene.

Stangekylling

Da Sindre Helmersen åpnet Helmersen delikatesser i Tromsø i 2002, var han den eneste i Tromsø som solgte kylling fra Stange gård. Bare noen år tidligere var også de vanligste kjøperne av disse råvarene kjøkkensjefer på Oslos gourmetrestauranter.

I dag får man kjøpt stangekylling i flere av Tromsøs dagligvarebutikker. Dette har gjort det enkelt å velge bort kyllingen fra Prior som smaker mer som laks enn kylling.

Er du usikker på om kyllingen er av god kvalitet, skal du se etter om kyllingen har et lyst kjøtt og gulaktig skinn. Disse kyllingene står i kontrast til kylling fra de største produsentene, som ofte har en mørk rosa farge på kjøttet og hvitt skinn. Slik kan man ved kun et øyekast skille god kylling fra resten av det som er på markedet.

Oppskrift på kylling

Her er min oppskrift på stangekylling til to personer. Du kan selvsagt også bruke annen kylling av god kvalitet.

Sett linser og vann på kok, og ovnen på 200°C. Stek kyllingbrystene i litt olje. Mens linsene koker og kyllingen stekes, deler du aromasoppene i fire; tar ut frøene fra et halvt granateple; tar ut “fruktkjøttet” fra en halv avokado og deler det i grove biter, samt kutter opp urtene.

Når kyllingbrystene er gylden, steker du dem videre i ovnen. Ta dem ut like før de er gjennomstekt og pakk dem inn i alumuniumsfolie. Stek soppen i samme stekepanne som kyllingen.

Når linsene er nesten ferdig kokt (ca 20 min) heller du av vannet, har på kyllingkraft og bringer det til kokepunktet. Ha kjelen til siden og rør inn en stor spiseskje smør. Vend inn den stekte soppen, avokadoen og urtene. Ta kyllingen ut av folien og hell eventuell kraft i kjelen med linsene og grønnsakene. Smak til med salt og pepper.

Skjær opp kyllingen. Fordel linser, grønnsaker og kraft på to tallerkener. Ha på kyllingen og strø over litt salt. Til slutt har du på granateplefrøene.

God appetitt!