Lammeskank

Lammeskank

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Skankekjøtt er et godt eksempel på at god mat ikke trenger å være dyrt.

Skankekjøtt

9. november 2011 var jeg gjesteblogger på trinesmatblogg.no. I mitt innlegg viste jeg til at prisen på kjøtt bestemmes av hvor eksklusivt kjøttet regnes for å være, ikke hvor godt det smaker. For å vise at god mat ikke trenger å være dyrt, presenterte jeg en rett av svineknoke som smaksmessig tåler sammenligning med mer eksklusivt kjøtt.

Svineknoke er imidlertid ikke den eneste formen for skankekjøtt som illusterer dette poenget. En annen form for skankekjøtt som gir mye smak for pengene er lammeskank. 

Til denne retten serverer jeg også potetmos. Men i stedet for koke kjøttet på vanlig måte, breserer jeg kjøttet (koker det under lokk i ovnen) sammen med grønnsakene og sausen som serveres til. 

Oppskrift på lammeskank 

Denne oppskriften på lammeskank er beregnet til fire porsjoner:

Ingredienser


Lammeskank, grønnsaker og saus Potetmos
4 stk lammeskank (á ca 500g) ½ kg potet
6 stk gulrøtter 2 dl melk
2 stk persillerot 0,5 dl fløte
½ stk sellerirot  75 g smør
2 stk rødløk (små) Salt 
3 stk vårløk (små) Pepper
½ chili Cayennepepper
2 fedd hvitløk
2 ss hakket ingefær
1 l tomatjuice 
0,5 dl kikkoman (eller annen salt soyasaus)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200°C. 

Kutt rotgrønnsakene i terninger på ca 1x1 cm. Finhakk hvitløken, ingefæren og chilien. Ha alt i en dyp form eller kasserolle (som tåler temperaturen i ovnen). Hell i tomatjuicen og soyasausen. Legg i lammeskankene. Dekk til med et lokk eller alluminiumsfolie og sett maten i ovnen. 

Skrell potetene, del dem i fire og legg dem i kaldt vann. 

Lammeskankene skal breseres i ca tre timer. Snu skankene omrent hver halvtime. De siste tre kvartere steker du skankene uten lokk, og snur de jevnlig slik at de blir brunet. Dette gjør også at sausen blir kokt inn og dermed mer smaksrik. 

Sett potetene på kok etter to og en halv time. Når potetene er kokt slår du av vannet, og har straks i varm melk, fløte og romtemperert smør. Mos potetene i en foodprosessor eller med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og litt cayennepepper. Hold potetmosen varm. 

Kutt vårløken i tynne ringer og bland dem sammen med de andre grønnsakene. Smak til med salt og pepper. 

Sett fram fire tallerkener. Ha potetmos på midten av alle tallerkene, og sett lammeknokene slik at de står stødig på potetmosen. Ha på saus og grønnsaker rundt kjøttet og potetmosen. 

God appetitt!