Måsegg

Måsegg

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i forretter.

Kunsten å koke egg.

Takk for råvarene!

Når foreldrene mine kom på besøk 17.mai, hadde de meg seg to fantastiske råvarer: måsegg fra Vengsøya og agurk som mamma hadde dyrket i det lille drivhuset sitt ute på Trondjord på Kvaløya. 

I morges mens jeg sto å tilberedte råvarene, merket jeg at jeg var ekstra forsiktig med hvordan jeg håndterte dem. Ikke bare fordi det var egg, men fordi jeg visste at disse råvarene er for dyrebare til å gjøre noen feil. 

Som takk for måseggene og agruken har jeg laget denne retten hvor jeg har forsøkt å utnytte råvarene så godt som mulig. 

Oppskrift på måsegg

Oppskriften er beregnet som forrett til tre personer.

  • Legg tre måsegg i varmt vann. Dette misker risikoen for at de sprekker nå man koker dem. 
  • Skill det fjerde egget. Ha plommen og hviten i hver sin skål. Ta vare på eggeskallet. 
  • Sett en kjele med vann på kok. 
  • Lag majones. Ha 1 ss fersk presset sitronsaft sammen med eggeplommen, og pisk inn rapsoljen. Først tilsetter du noen dråper olje, og resten i en tynn stråle. Smak til med salt og pepper.
  • Lag lange stimler av agurken på en mandolin. Hvis du ikke har en mandolin, kan du skjære agurken i strimler med en kniv. 
  • Kok eggene: Legg eggene forsiktig ned i kjelen. Det letteste er å legge dem på en skje, og senke dem ned i vannet en etter en. Eggene skal koke i 6 minutter. Er det store egg kan det hende de må i koke i 7-8 minutter. Når eggene der kokt har du den over i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. 
  • Lag eggehviteomelett: Pisk eggehviten med litt salt til den blir luftig og begynner å stivne (ligner på marengs). Da den i en varm stekepanne med litt rapsolje, og stek den noen sekunder på hver side. Ta den ut av stekepannen om skjær den i terninger. 
  • Rensk eggene slik at ca halve skallet er igjen 
  • Skjær eggehviteomeltten i terninger og bland den sammen med agurkstrimlene. 
  • Fyll ett halvt eggeskall med majones. 
  • Anrett og server. 

God appetitt!