Mojito

Mojito

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i drikke.

Mojito er en klassisk drink som illusterer at prinsippene for å lykkes på kjøkkenet og i baren er de samme.

Kritikk av maten og drinkene i Tromsø

De to siste årene har jeg spist og drukket på om lag 40 spisesteder og 10 barer i Tromsø. Bakgrunnen for dette prosjektet har vært å danne meg et bilde av standarden på byens serveringssteder. Konklusjonen min er at standarden på hva som serveres ved disse restaurantene og barene ikke er høy.

Å lage god mat handler om å gjøre det enkelt og velge noen få gode råvarer som passer godt sammen. Under tilberedningen må man ta et godt håndlag og smake seg frem til den rette balansen mellom smakene. Til slutt bør råvarenes anrette slik at de viser seg fra sin beste side.

Restaurantene følger sjeldent disse prinsippene. De bruker halvfabrikakta, slurver i tilberedningen og gjemmer råvarene under dunger med salat eller annet unødvendig tilbehør. Jeg er ikke særlig imponert.

Du tenker kanskje nå: "Hva har drinken mojito med min kritikk av mat og drinker å gjøre?" Svaret er at mojito er en klassisk drink som illusterer at prinsippene for å lykkes på kjøkkenet og i baren er de samme. Om man lager mat eller drinker må man gjøre alle de små tingene bra for å sikre et godt resultat.

Oppskrift på mojito

Ha mynte, lime og sukker i et glass. Trykk ingrediensene mot bunnen av glasset med en skje (eller en såkalt muddler) for trekke ut smak fra ingrediensene. Pass på at du ikke moser mynten eller trykker for mye på limeskallet. Det vil gjøre drinken grumsete og bitter.

Hell litt Farris i glasset og rør rundt for å løse opp sukkeret. Fyll glasset med isbiter og hell i romen. Topp med Farris og rør forsiktig  for å fordele urtene i drinken og samtidig bevare mest mulig av boblene fra farrisen. Smak på drinken. Juster eventuelt smaken med litt limejuice eller brunt sukker.

Skål for en fremtid med gode drinker og bedre mat!