Nakkekoteletter

Nakkekoteletter

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Skal du lage koteletter av svin bør du velge koteletter skåret av nakkestykket.

Nakkekoteletter framfor sommerkoteletter

I fjor avdekket Brennpunkt at man i fiskeindustrien sprøyter saltvann inn i fisken for å tjene mer penger. Det som overrasket meg var at kjøttindustrien slapp billig unna. Eksempelvis er såkalte “sommerkoteletter” også sprøytet full av saltlake. Det gjør at man   også bør vurdere nøye hvilke kjøttprodukter, og særlig hvilke koteletter man kjøper.

Skal man lage svinekoteletter bør man velge nakkekoteletter. Disse kotelettene er ikke sprøytet full av saltvann. Koteletter av nakkestykket smaker også både mer og bedre enn både sommerkoteletter og andre svinekoteletter som lages av kammen. Det er altså god grunn til å velge nakkekoteletter framfor sommerkoteletter.

Oppskrift på nakkekoteletter

Her er min oppskrift på nakkekoteletter med gode grønnsaker og hollandaisesaus til to personer:

Start med hollandaisesuasen.  Ha eggeplommen og litt sitronsaft i en bolle. Pisk over vannbad mens du forsiktig heller i smeltet smør (ikke det hvite).  Smak til med sitronsaft, salt og cayennepepper. NB! Hvis sausen skiller seg, tar du en ny eggeplomme og pisker i den skilte sausen på samme måte som du pisket i smøret.

Sett ovnen på 200°C. Del brokkolien i buketter og forvell dem i lettsaltet vann i ett minutt. Ha bukettene over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Skrell gulrøttene og del dem opp.

Varm opp en stekepanne. Når stekepannen er varm har du i litt olje og legger i kotelettene. NB!For å minske risikoen for at man brenner seg, bør man alltid legge det man steker fra seg. Skulle man vært uheldig å miste det man skal steke når skal legge det i stekepannen, vil man da unngå at man får den varme oljen over hendene, eller i verste fall i ansiktet. Når kjøttsaften pipler opp, snur du kotelettene og steker dem til kjøttsaften pipler opp på andre siden. Ta ut kotelettene og sett dem til siden.

Stek tomatene i samme stekepanne som kotelettene. Ta ut tomatene når skallet løsner, og skrell dem. Ha en stor spiseskje smør i en kasserolle, og varm det opp uten at det blir brunt. Ha i gulrøttene og sett på lokk. Etter tre minutter vender du inn brokkolien og tomatene, og smaker til med salt og pepper. Ha på lokket igjen og sett kasserollen til sides.

Stek kotelettene i ovnen i to-tre minutter. Krydre kotelettene med salt og pepper. Fordel grønnsakene på to tallerkner. Ha nakkekotelettene på toppen og fullfør retten ved å ha på sausen.

God appetitt!