Ostekake

Ostekake

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i desserter.

Det mest kritiske punkt når man lager ostekake er stekingen av fyllet.

Nytt syn på ostekake

I 1996 var jeg ferdig på kokkeskolen i Tromsø.  For å få et bedre innblikk i det å arbeide som kokk, ordnet jeg meg utplassering på Hotell Continental i Oslo. På hotellets konditori lærte jeg hvor god en ostekake kan bli, når den lages riktig.

De første dagene arbeidet jeg på ulike avdelinger nede på kjøkkenet. Dagen før jeg skulle opp å arbeide på konditoriet, ble jeg introdusert for sjefen der:  “Hei, jeg heter Hans Robert Bruun”, sa han. “Ser fram til du kommer opp å arbeider sammen med oss i morgen”.

Fram til jeg fikk arbeide sammen med Bruun og hans kolleger, var ostekake noe jeg forbant med en tørr, smakløs kake med gelelokk. Bruun viste meg imidlertid at ostekake også kan være en saftig, smaksfull kake med myk konsistens.

En slik ostekake er, i likhet med all god mat,  et resultat av man stopper tilberedningen i rett øyeblikk. Gjør man ikke det,  vil man gå glipp av det punkt når maten er på topp.

Det mest kritiske punkt når man lager ostekake er stekingen av fyllet. Kaken skal nemlig ikke stekes til den har en fast konsistens, slik man gjør med mange andre kaker. For å få et godt resultat må kaken tas ut mens den forstatt er litt bevegelig når man rister forsiktig på kakeformen.

Oppskrift på ostekake

Etter gjestevistitten på Hotell Continental for over 14 år siden, har jeg gjort noen små justeringer på oppskriften. Her får du min versjon, slik at også du kan lage en  god ostekake:

Ingredienser

Bunn Fyll Topping
15 kornmokjeks 750 g Tine kremost naturell 5 dl rømme
75 g sukker 150 g sukker 100 g sukker
1 teskje kanel 1 sitron  ¾ vaniljestang
120 g usaltet smør 1 ¼ vaniljestang
4 egg

Fremgangsmåte

Bunn

Kjør sammen det tørre i en foodprosessor til det er “finmalt”, og spe i smeltet smør. Ha massen i en 26cm springform, fordel den jevnt, og trykk den sammen til den er kompakt. NB! Bunnen i springformen bør settes med den plane siden opp, slik at det blir lettere å skjære kaken i kakestykker. Stek på 180°C i 8-10 minutter.

Fyll

Vask sitronen, og rasp det gule skallet fint. Del sitronen, og press ut saften. Del vanlijestengene i to på langs, og skrap ut frøene med en kniv. Bland ost, sukker,  sitronskall, sitronsaft (nesten alt) og vaniljestangfrø i en kjøkkenmaskin. Rør inn ett og ett egg. Smak til med resten av sitronsaften. Ha fyllet i formen med bunnen, og stek på 130°C i ca 20 minutter.  Ta uansett ut kaken  før den blir overstekt (se beskrivelse ovenfor).

Topping

Rør sammen rømme, sukker og resten av frøene fra vaniljestangen. Fordel blandingen forsiktig over kaken straks fyllet er ferdig stekt. Stek hele kaken i 3 minutter. Sett kaken på rist til den er kald nok til å has i kjøleskapet. La kaken stå i kjøleskapet noen timer før du skjærer i den. God appetitt!