Paella

Paella

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

I stedet for å ta utgangspunkt i krydder som gir den tradisjonelle gulfargen på paellaen, bruker jeg krydder som fremmer smaken på de ingrediensene jeg bruker i retten.

Det siste måltid?

I anledning at min kollega Mona Berg Hansen denne uken flyttet til Oslo, samlet jeg alle mine kolleger på NIFAB til et felles måltid hvor jeg serverte dem min versjon av paella til hovedrett.

Paella som er Spanias nasjonalrett finnes i utallig mange variasjoner, alt fra retter som minner om “pytt i panne” til luksusutgaver med safran. Om paellaen lages av kjøtt, fisk, skalldyr eller annen sjømat varierer også. Eneste fellesnevneren jeg har funnet, er at retten inneholder ris og at den tilsettes safran eller gurkemeie for å gjøre risen gul.

I stedet for å ta utgangspunkt i krydder som gir den tradisjonelle gulfargen, valgte jeg krydder etter ingrediensene jeg brukte. Fordi jeg laget paella med blåskjell og scampi, brukte jeg cayennepepper og muskat som fremhever smaken av sjømat på en utmerket måte.

Selv om paellaen foreløpig er det siste måltid jeg har laget,  var det forhåpentligvis ikke for siste gang vi alle var samlet rundt samme bord.

Oppskrift på paella

Her er oppskriften på min versjon av paella til seks personer:

Start med sjømaten. Damp blåskjellene. Plukk ut innmaten av skjellene og sil kraften i en kjele. Ta skallet av scampi-rekene. Snitt rekene langs ryggen og ta ut tarmene. Ha rekene i kjøleskapet. Kast tarmene i søpla og vask skjærefjøla.

Fortsett med grønnsakene. Del paprikane i to. Ta ut det hvite og frøene, og vask paprikaene. Rens hvitløken og sjalottløken. Kutt paprikaen og løken i biter på ca 1×1 cm. Finhakk hvitløken. Kutt gressløken fint. Riv limeskallet (kun det grønne) og del limen i to. Del sitronene i båter.

Sett blåskjellkraften på kok. Kok opp vannet i en egen kjele. Varm opp en vid panne, og ha i olivenoljen. Når det ryker litt av olivenoljen har du i paprikaen og løken. Ha i hvitløken, 3 ss paprikapulver og risen. Bland alt godt sammen. Ha i hvitvinen og la hvitvinen koke inn. Ha i blåsekjellkraften. Ha i så mye at du  holder  konsistensen som tyktflytende lava. Spe videre med vann.

Når risen har kokt i 15 minutter, har du i scampiene. La det koke i tre minutter og ha i blåskjellene, gressløken, limeskallet og limesaften. Smak til med salt, pepper, cayennepepper og revet muskatnøtt. Ha sitronbåtene i langs kanten av pannen. Server.

God appetitt!