Pasta carbonara

Pasta carbonara

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Å lage god mat innebærer å ha et øye for detaljer. Klassikeren pasta carbonara er et godt eksempel på det.

Å  lage god mat innebærer å ha et øye for detaljer. Klassikeren pasta carbonara er et godt eksempel på det.

En leksjon i god matlaging

"Kan du lage pasta carbonara, kan du mye om matlaging", sa kjøkkensjefen Rune Pal til meg og de andre kokkene, mens han satte han fram nykokt pasta, stekt bacon, revet parmesan og eggeplommer. Tanken på at retten han var i ferd med å lage kunne illustrere store deler av kokkenes kunnskap, var så interessant at jeg la ned kniven og gikk bort for å få meg fortsettelsen.

Selv om dette hendte for om lag 12 år siden, husker jeg fremdeles èn deltalj svært godt: Pal rørte litt i den nykokte pastaen før han blandet inn eggeplommene.

Poenget med dette er å justere ned temperaturen i kjelen til temperaturen er slik at eggeplommene blir tyktflytende når man rører dem inn. Denne kunsten krever imidlertid at kokken kan se når pastaen har rett temperatur. Er pastaen for varm vil den bli så tykk at den klumper seg. Har man eggeplommene i pasta som er for kald, forblir eggene rå og tyntflytende.

Tilberedningen av pasta carbonara viser hvor viktig det er å ha et øye for detaljer for å lykkes på kjøkkenet. Eller som Fernand Point sier det: ”Å lage god mat innebærer å gjøre mange små ting bra”.

Oppskrift på pasta carbonara

Tradisjonelt sett består pasta carbonara av pasta, bacon, parmesan, eggeplomme samt nykvernet sort pepper.  I min nordnorske versjon krydrer jeg denne retten med litt finkuttet gressløk. Her er min variant, beregnet til to porsjoner:

Kutt baconet, og stek det til det er sprøtt. Skill eggene, riv parmesanen, og finhakk gressløken.

Kok pastaen (al dente), og hell av vannet. Ha i halvparten av parmesanen, sprøstekt bacon, og vend det raskt inn i den kokte pastaen.  Ha i eggeplommene, og rør slik at all pastaen blir smurt inn.

Smak til med gressløk, pepper og eventuelt litt salt. Server umiddelbart, gjerne med godt brød og smør. God appetitt!

Skriv gjerne en kommentar til denne artikkelen. Kanskje du har en opplevelse knyttet til pasta carbonara, eller en egen vri på denne retten som du vil fortelle om?