Sitronterte

Sitronterte

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i desserter.

Sitronterte er en perfekt avlutning på måltidet.

En favoritt

Få desserter gir måltidet en så frisk avslutning som sitronterte. Sitronterte er derfor en av mine favorittdesserter.

Sitronterten min er en kombinasjon av oppskriften på sitronterte som står i notatblokken min fra læretiden som kokk, og Marco Pierre Whites oppskrift i boka White Heat.

Jeg har tatt utgangspunkt i notatene min fra den første sitronterten jeg lærte å lage, men latt meg inspirere av White som har fløte i fyllet og sitronskall og vaniljestang i bunnen. Fordelen med fløten er at den runder av sitronsmaken litt. Sitronskallet og vaniljestangen gir terten mer smak.   

Oppskrift på sitronterte

Ingredienser

Mørdeig til tertebunnen Sitronfyll
175 g hvetemel 9 egg
75 g melis 400 g sukker
75 g usaltet smør 2,5 dl fløte
1 egg 5 sitroner (saft av alle, revet skall av to)
1 vaniljestang
Revet skall fra en sitron

Fremgangsmåte

Begynn med bunnen. Riv skallet fra en sitron (kun det gule). Del vanlijestangen på langs og skrap ut frøene. Ha sitronskallet og frøene i en bolle sammen med mel og melis. Skjær smøret i terninger, ha det i bollen, og bruk fingrene til å smuldre smøret sammen med de øvrige ingrediensene. Rør inn egget til mørdeigen, og kna deiden til den får en jevn konsistens. Ha deigen i plastfilm, og sett i kjøleskapet i minst 30 minutter. 

Ha mel på benken, og kjevl ut mørdeigen til den er 2 mm tykk. Rull deigen på kjevle og legg den over en terteform. Form deigen etter terteformen og la ca 1 cm deig henge over kanten på formen for å hindre at deigen krymper for mye under steking. Dekk deigen med aluminiumsfolie og ha i erter eller mandler som vekt slik at tertebunnen holder formen under steking. Ha terteformen i kjøleskapet, og sett ovnen på 180°C.

NB! Hvis du kjevler ut mørdeigen på baksiden av et kaldt stekebrett eller lignende, holder deigen seg kald og blir lettere å arbeide med. Sett resten av mørdeigen i kjøleskapet i tilfelle du du må lappe terten (hvis den sprekker eller lignende). 

Lag sitronfyllet. Riv skallet av to sitroner og press ut saften av alle fem sitronene. Ha alle ingrediensene i en bolle som tåler varme, og sett den over kjele med vann som bollen passer oppi. 

Sett tertebunnen i ovenen og stek den i ca 10 minutter. Mens terten steker rører du i sitronfyllet til det blir ca 64°C. Ta av folien å stek tertebunnen til den er lys gylden. Ha i fyllet med det samme tertebunnen er ferdig, og stek terten på 120°C til den er fast, men samtidig litt skjelven når du beveger forsikitig på formen. Dette tar ca 20 minutter. Sett terteformen på rist, og la den avkjøles.

Like før du serverer kaken, sikter du over melis og smelter den med en liten gassbrenner (populært kalt “creme brulee brenner”). Har du ikke en slik brenner kan du godt servere sitronterten slik den er.

God appetitt!