Sushi

Sushi

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Sushi betyr ikke rå fisk.

Helt rått?

De fleste setter likhetstegn mellom sushi og rå fisk. Ingrediensene i sushien trenger imidlertid ikke nødvendigvis å være helt råe, og det må heller ikke være fisk. Er det èn ting som alltid er med i et måltid sushi, så er det ris.

I kokeboken Helt råttoversettes ordet sushi med marinert ris. Tilberdningen av risen kan deles inn i tre steg: vasking, koking og marinering. I følge erfarne mestere tar det minst to år før man mesterer denne kunsten.

Selv om jeg ikke har den nødvendige treningen til å koke risen slik mesterne gjør det, har jeg forsøkt å lage sushi to ganger. Begge gangene har jeg laget maki, en form for sushi som i tillegg til ris, lages maki av noriblad (tynt "ark" av tørket tang) og fyll.

Den første gangen fylte jeg makien med kongekrabbe, stekt i chili, ingefær og hvitløk. Den andre gangen, for to uker siden, brukte jeg kokte reker og samme krydderblandingen som første gang. Nå i mars og april er rekene også på sitt beste. I tillegg har rekene rogn som er perfekt å ha i makien.

Det eneste jeg hitill ikke har gjort selv, er å lage “marinaden” til risen. Hittil har jeg smakssatt risen med Kikkomans versjon. Men neste gang jeg lager sushi, skal jeg også lage marinaden til risen selv.

Her er oppskriften på hvordan du også kan lage maki, en rett japanerne spiser som husmannskost.

Oppskrift på sushi

Vask risen ved å skylle risen i kaldt rennede vann til vannet er blankt. Kok risen til vannet er fordampet. Koketiden på ris varierer ofte, så skjekk av risen er klebrig og ikke for hard. Smak til risen med “marinaden”. Bland vesken forsiktig inn i risen men en treslev så risen ikke blir most.

Skrell rekene. Ha de renskede rekehalene, og rognen i kjøleskapet. Skell hvitløken og ingefæren. Kutt disse og chilien fint. Stek de i litt varm olje uten at det blir brunt.

Ha ett noriblad på bambusmatten. Fordel ris over bladet unntatt èn centimeter fra kanten lengst fra deg. Legg rekene på en rekke på tvers, omtrent på midten av noribladet. Ha krydder og rogn på rekene. Rull inn kanten nærmest deg, ha matten mellom noriblandet og hendene og rull til du kommer til det risfrie området. Fukt noribladet med noen dråper vann, slik at kanten festes når du fullrører rullen.

Skjær maki-rullen i passe store biter. I boka Helt rått står det at de ikke bør være større enn èn munnfull. Anrett pent, og server med en liten skål soyasaus for å dyppe bitene i.

Har du en helt rå oppskrift på sushi, vil jeg gjerne høre om den.