Torsk à la Solsiden

Torsk à la Solsiden

Skrevet den, av Odd-Magne Hansen. Arkivert i hovedretter.

Kort om mitt liv på Solsiden.

Solsiden

Navnet Solsiden har en sentral plass i livet mitt.

Første gang jeg hørte navnet Solsiden var sommeren 1998 da jeg flyttet til Oslo, og skulle begynne som kokkelærling på Klosteret restaurant.  Klosteret var stengt om sommeren. Men Klosterets kjøkkensjef Rune Pal var også kjøkkensjef på Solsiden restaurant, så jeg var på Solsiden den første delen av læretiden.

I Kunsten å koke vann, min mastergrad i pedagogikk, bruker jeg navnet Solsiden på en av restaurantene jeg besøkte i forbindelse med forskningsprosjektet. Fordi Solsiden var det første lærestedet mitt, syns jeg det var et passende navn å bruke når jeg skulle beskrive lærlingenes og kjøkkensjefenes forståelse av hvordan man lærer å lage mat.  

I sommer, 14 år etter at jeg første gang hørte navnet Solsiden, flyttet jeg til Solsiden. Det viktigste for meg er at jeg nå har et kjøkken. I hybelleigheten jeg bodde tidligere var gulvflaten på kjøkkenkroken under 2 m², og all maten ble laget på en hybelkomfyr som sto på benken. Jeg led ingen nød, det er bare å se på tidligere innlegg her på kokepunktet. Men livet er mer praktisk, nå som jeg har litt mer plass og en normal komfyr.

Jeg har snart bodd på Solsiden i et halvt år. Her i Tromsø er det nå mørketid, men på Solsiden ser jeg uansett lyst på fremtiden. Jeg lar denne oppskriften på torsk à la Solsiden vært oppsummering av hva jeg har lært om matlaging - så langt.

Oppskrift på torsk à la Solsiden

  • Legg torsken på en tallerken og strø over salt på den siden hvor skinnet har vært. 
  • Kutt grønnsakene i små terninger (ca 2x2mm).
  • Kutt gressløken fint.
  • Stek grønnsakene i olivenolje på middels varme til de er blanke. Ha i hvitvinen og la det koke inn til det er fire spiseskjeer veske igjen. Rør inn smøret, gressløken og smak til med sitron, salt og pepper. Hold sausen og grønnsakene under kokepunktet for å unngå at sausen skiller seg.
  • Varm opp olivenolje i en stekepanne. Kvert pepper over torsken og legg den i pannen med den krydrede siden ned. Ha salt og pepper på den andre siden. La torsken steke på middels til sterk varme til den er nesten gjennomstekt. Snu torsken og la den steke et halvt minutt på den andre siden, og varm opp sauen om nødvendig.
  • Ha saus og grønnsaker på tallerkene og legg på torsken.

God appetitt!